RSS

Om Felix

Berättelsen om Felix

Foto:Anne-Marie Kempe

Felix är en Cavalier King Charles spaniel med svart och röd färg, så kallad black and tan. Han föddes den 1 oktober 2009 på kennel Chakinoz i Gällersta utanför Örebro. Sina första veckor tillbringade han där tillsammans med sin mamma, fyra kullsyskon och ett oräkneligt antal fyrfota vänner i familjen Kempe.

När valparna var fyra veckor åkte jag och min mamma dit för att hälsa på. Det blev kärlek inte vid första men andra ögonkastet, eftersom Felix låg och sov när vi kom. Hans syskon var det dock full fart på. Jag tänkte att det här blir bra, en lugn och lite blyg krabat passar nog mig. Fast egentligen hade jag ju tänkt mig en tik i färgen ruby (brun), men så kan det gå.

Foto:Anne-Marie Kempe

Första advent, när Felix var åtta veckor åkte jag och min syster för att hämta hem honom. Det var en magisk biltur hem i mörkret med en sovandes valp i famnen. Hemma var det redan förberett för en liten nykomling i familjen. Alla mattor var borttagna och sladdar, el- och telekontakter torkade med en trasa dränkt i ättika. I köket var ett kompostgaller uppriggat och innanför var golvet bestrött med tidningar, det fanns mat- och vattenskålar samt en mysig sovplats gjord av en hundsäng i plast och en dyna i fuskskinn.

Jag hade bestämt några regler som skulle gälla redan från början: valpen bor i köket, alla sover i sina egna sängar och inga hundar i möblerna. Hhaa säger jag bara… valpen flyttade naturligtvis in i sovrummet med mig, vi låg tillsammans i soffan och myste och inte dröjde det länge innan Felix även gjorde mig sällskap i sängen.

Första tiden hade jag anpassat mina arbetstider, jag var ledig första veckan med valpen, jobbade 25% andra veckan, 50% tredje veckan och 75% fjärde veckan – som ändå inte blev så lång för då var det ju jul/nyår med några extra lediga dagar. Felix följde utan protester med mig till jobbet, även om jag fick bära honom större delen av vägen eftersom han var så liten. Sakta med säkert började jag träna honom att gå själv lite längre sträcka varje vecka.

Jag hade även bestämt från början att satsa mycket tid på att få valpen rumsren så snabbt som möjligt, så istället för att lära Felix att gå på tidning var jag helt enkelt ute med honom varannan timme mellan klockan 5 och 24 – jobbigt, men effektivt. Till jul var han i princip rumsren, han satte sig vid dörren om han behövde ut. Sakta men säkert utökade jag tiden mellan rastningarna med någon kvart här eller halvtimme där. Likadant gjorde jag när jag lärde honom att vara ensam hemma, först i några sekunder (jag stängde dörren och gick bort till hissen, vände och gick tillbaka igen) sedan minuter och så vidare.

Ett problemområde jag haft är dock maten, cavalierer är normalt kända för att vara matglada men inte min Felix. Redan som valp vägrade han att följa de anvisningar som tillverkarna skrivit på förpackningen. Äta fem gånger om dagen – nej, tre på sin höjd. Äta trist torrfoder uppblött i lite vatten – blä, ett par tuggor sedan fick det vara nog. Jag har provat att byta till olika sorters foder av samma tillverkare, men även bytt till helt annat foder av annan tillverkare. Jag blandar även torrfoder med blötfoder från konserv eller matrester.

Kommandon

Felix har gått valp-, grund- och fortsättningskurs i lydnad samt introduktionskurser i klickerträning och rallylydnad. På egen hand har vi även tränat lite agility. Följande lydnadskommandon har Felix lärt sig:

  • Sitt
  • Ligg
  • Stå upp
  • Dansa
  • Framför
  • Bakom
  • Backa
  • Fot
  • Sidan
  • Hit
  • Kom
  • Häråt
  • Stanna
  • Varsågod
  • Nej
  • Busefrö
  • Koppla
  • High five
  • Gott
  • Skäms (jobbar vi med nu, tassen ska läggas på nosen)

Veterinärdata

2011-09-26 öga ua
2011-10-04 hjärta, ausk.utan anm.
2011-10-04 patella, ua

Utställningsresultat

2012-08-11 Officiell utställning, Askersund, Öppen klass
Bedömning: Very good
Domare: Rick Aldous, Kennel Aranel, England
Almost 3 year old B/T. Pretty headed with lovely large round dark eyes. Good bite. Black pigmented and rich tan. Broadheded and good ear set. Construction ok with moderate bone and ok in angles. Just a little under weight.

2012-05-12 Officiell utställning (Jubileumsutställning SCKCS 40 år), Eskilstuna, Öppen klass
Bedömning: Good
Domare: Veronica Hull, Telvara Cavaliers, England
Pretty headed boy who lacks body and substance. Moving very close behind and flying his tail.

2012-02-11 Inofficiell utställning, Kvinnersta, Öppen klass
Domare: Jan Törnblom, kennel Hackenzack, Sverige
Bra ögon, välpigmenterad, bra bett, något rund skalle, något lågt ansatta öron, bra nosparti, tillräcklig hals, något framskjutet skulderparti, bra rygg, något lång i länden, något sluttande kors, passande benstomme, skjuter länden i rörelse, något knappa vinklar bak, bra päls, trevligt temperament.

2010-02-28 Inofficiell utställning, Örebro, Valpklass
2:a plats med HP (endast slagen av sin bror)
Domare:?
Bra storlek och proportioner, bra skalle, välformade ögon, bra öron. Kunde vara mer utfylld i nospartiet. Ännu lite fattig i fronten. Bra bakställ, lite brant kors. Rör sig bra. Trevligt temperament.

Stamtavla

Felix stammis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Länk till SKK Hunddata

 

Ett svar till “Om Felix

  1. Ann-Marie

    22 augusti, 2012 at 15:39

    Kanonfin kritik Therese, Grattis till er båda!!!

     

Lämna en kommentar